Misvattingen over massage:

Massage moet pijn doen

Er bestaat bij heel wat mensen het idee dat massage pijn moet doen, omdat het anders geen effect heeft. Dit is een grote misvatting, want het is niet de bedoeling dat een massage pijn doet. Massages hebben onder meer tot doel om de ontvanger optimaal te laten ontspannen, als een massage te hard is en pijn doet, zal de ontvanger zijn lichaam juist extra aanspannen en zal de spanning in het lichaam dus niet verminderen. Eventuele klachten zullen dan ook niet verdwijnen. Ervaar je pijn tijdens een massage, zeg dit dan direct tegen de massagetherapeut.

Massage is duur

Massage roept al snel beelden op van exotische kuuroorden en dure hotels. Natuurlijk, op dit soort plekken kun je massages ondergaan en meestal zal je er ook flink voor moeten betalen. Massages zijn er in elke prijsklasse. Let er wel altijd op dat je een massagetherapeut kiest met een erkende opleiding. Dan ben je gegarandeerd van kwaliteit!

Massage is een luxe

Massage wordt vaak geassocieerd met luxe. Massage werk preventief voor vele gezondheidsproblemen op zowel lichamelijk als geestelijk vlak. Daarnaast kunnen er met massages ook allerlei bestaande klachten verminderd of zelfs verholpen worden. Het regelmatig ondergaan van een massage kan dienen als een soort van onderhoudsbeurt voor je lichaam en geest. Het helpt je om weer goed in balans te komen.

Massage werkt alleen lokaal

Heb je last van je nek, dan laat je alleen je nek even masseren! Veel mensen denken dat massage alleen lokaal inwerkt, maar ook dat is een misvatting. Het effect van een massage reikt veel verder. Doordat een massage je helpt om te ontspannen wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam aangesproken, waardoor massage ook op andere delen van je lichaam en op je geest invloed heeft. Er bestaan ook massagevormen waarbij de nadruk ligt op reflexzones, dit houdt in dat je bijvoorbeeld door bepaalde zones op je voet te laten masseren, klachten in andere delen van je lichaam kunt oplossen.

Sportmassage is alleen voor sporters

Een massagevorm waar veel misverstanden over bestaan is sportmassage. Waarschijnlijk komt het door de benaming. Sportmassage is zeer geschikt voor sporters, maar ook niet-sporters kunnen er baat bij hebben. Vooral mensen die een baan hebben met veel fysieke inspanning of mensen met een actieve levensstijl. Ook denkt men vaak dat sportmassage altijd hard is. Hoewel er bij sportmassage vaak gebruik wordt gemaakt van stevige massagegrepen, kan een sportmassage soms ook heel zacht zijn, bijvoorbeeld als er diepe ontspanning gewenst is na een zware inspanning of als ondersteuning bij het herstel van een blessure.

Massagetherapeut is geen echt beroep

Iedereen kan toch massages geven? Tot op zekere hoogte kan iedereen een massage geven. Maar als je eenmaal een keer een massage hebt ondergaan van een professionele massagetherapeut snap je meteen het verschil. Wie thuis op de bank zijn partner een massage geeft, weet vaak niet wat hij of zij precies doet. Een professionele massagetherapeut heeft tijdens zijn opleiding alles geleerd over de anatomie, pathologie en fysiologie van het menselijk lichaam en hij heeft geleerd om onder begeleiding van een vakdocent professionele massagetechnieken uit te voeren. Hij weet precies wat het effect van deze technieken is en bij welke klachten of wensen hij bepaalde technieken het beste kan uitvoeren. Een goed opgeleide massagetherapeut is een professional die weet wat hij doet!